Plocka svamp...

Plocka svamp

 

... när du ändå är i skogen! Har du tur kan du hitta riktiga guldgruvor. Underbart att komma hem och tillaga eller lägga i frysen. Hittar ni inga är det skönt att komma bort från stan med en picknickkorg, allena eller tillsammans med dina nära och kära. Här kommer lite råd till er nybörjare:

Svamp plockas i korg. Svampar innehåller mycket vatten och behöver god ventilation. Tätt samman­packade i plastpåse angrips lätt och blir oätliga, ibland t.o.m. giftiga. Håll gärna isär de olika sorterna i synnerhet misstänkta giftiga svampar.

Skär inte av svampen. Försök att få upp hela svampen i oskadat skick. Vicka försiktigt på foten och vrid sedan. Hjälp ev. till med ett knivblad i marken. Foten är viktig för artbestämning. En renskniv är bra att ha, men inte nödvändig.

Plocka friska väl utvecklade svampar. Gamla är ofta angripna, ibland giftiga. Låt dem stå kvar som sporproducenter. Unga, små svampar är ofta svåra att artbestämma.

Ta med en svampbok eller utskrifter från datorn. Börja med kantareller, soppar och kremlor. De förekommer rikligt, är oftast utmärkta matsvampar och sällan giftiga.

 

Tips o bild från menyse.se


Plocka Blåbär

Dra på dig dina PoshWellies och åk ut i skogen- där finns det mängder med blåbär just nu!
Att blåbär innehåller rikligt med antioxidanter och vitaminer vet vi redan, nedan kommer lite tips på hur du ska få i dig tillräckligt...









Bilder hämtade från www.tastespotting.com

Posh Wellies

I veckan kommer det nya Posh Wellies i nya höstiga toner till butikerna. Nytt för säsongen är den kortare modellen Millie Welly.


Little Joule Autumn 2010


Vaniljcupcakes med Smörkrämsfrosting från Liten Kaka


Bild & Text från Expressen

12 stycken

3 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljpulverextrakt
60 g osaltat smör
1 dl standardmjölk
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt
Smörkrämsfrosting:
250 g osaltat smör rumstempererat
500 g (1 pkt) florsocker
4 msk standardmjölk
1 tsk rivet citronskal
hushållsfärg
Sätt ugnen på 175 grader.Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och fluffigt. Smält smöret och blanda ner mjölken i det smälta smöret. Rör ner blandningen i äggvispet. Blanda mjöl, bakpulver och salt och sikta ner i blandningen lite i taget. Rör till en jämn smet. Sätt muffinsformar i muffinsplåt och fyll med smet ungefär till hälften. Grädda cirka 13–15 minuter. Lägg muffinsen på ett galler och låt svalna. Frosting: Rör det rumstempererade smöret slätt och blanda ner florsocker och vaniljpulver. Rör slätt och häll i mjölken. Vispa i cirka 5 minuter tills
krämen blir fluffig.Tillsätt citronskal och eventuellt hushållsfärg.Spritsa eller klicka ut frosting på muffinsen.


Tom Joule i Expressens Leva & Bo

För ett par veckor sedan kunde vi läsa om Liten Kaka- Cupcakebageriet i Expressens Leva & Bo.
Här kommer bilder på Emelie som har på sig en klänning från Tom Joules vår och sommarkollektion.



fotograf: Ann-Charlotte Fägerlind

Autumn 2010

Hösten är på intåg! Rean är snart över och en annan färgskala har börjat ta över i butikerna.
Nedan finns några smakprov på höstkollektionen... Se och njut!


RSS 2.0